Pijemy mleko i sery jemy codziennie trzy porcje, a czasem nawet cztery.
31.01.2020 r. w naszym przedszkolu gościliśmy dwie przedstawicielki firmy SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego – p. Anię i p. Halinkę. Panie chętnie przyjęły zaproszenie wychowawczyń przedszkolaków. Pani Ania przedstawiła prezentację multimedialną „Od mleka do sera”, podczas której dzieci poznały proces powstawania w mleczarni żółtego sera. Po prezentacji odbyła się degustacja różnego rodzaju żółtych serów. Zajęcia te zostały przeprowadzone w związku z realizacją projektu „Dzieciaki Mleczaki”, który ma na celu ukształtowanie świadomości dzieci tak, by w przyszłości stały się świadomymi konsumentami i potrafiły zadbać o zdrowe odżywianie. W ten sposób chcemy zachęcić dzieci do spożywania mleka i jego przetworów, a także poszerzyć ich wiedzę na temat zawartych w mleku wartości odżywczych.